Isnin, 9 Jun 2008

AGOGO TRIP @ KUALA LINGGI, MELAKA (PART 1)



Assalammualaikum... sorry guys... terlewat buat report. Hikhikhik... ingat nak buat semalam, tapi badan flat abih, nak susun ayat pun tak de idea. Kepala otak ‘tertinggal’ kat kota linggi lagi, telinga dok terngiang-ngiang bunyi desiran ombak dan mata dok terbayang-bayang keindahan pantai.... wah... gitu tau... main bunga ayat ni.. hehehe...

Ok sebelum report ku jadi panjang menjela-jela, Seri nak panjatkan rasa syukur yang tak terhingga ke hadrat Illahi kerana percutian bersama teman-teman akhirnya menjadi reality. Terima kasih yang tak terhingga pada kak umi dan abang sekeluarga kerana bersusah payah dan bertungkus lumus memastikan percutian yang dirancang dalam masa yang singkat akhirnya menjadi nyata.

Seri tak rasa ini percutian antara teman-teman sebalik nye lebih kepada family reunion. Seronok sangat dapat berkumpul dengan kalian semua. 3 hari 2 malam di Kuala Linggi Melaka sememangnya mengukir kenangan manis yang takkan luput dari ingatan.

Hari pertama ( 2 Jun 2008)
Dengan semangat yang berkobar-kobar, geng TAG cawangan Putrajaya ... hehehe.... awal-awal pagi dah tak sabar kaedahnye nak bertolak. Aroma masak lemak cili api ikan masin sememang nye dah mengoda selera dah...siap terbayang2 ni kita semua berkelah ramai2 kat tepi pantai. Eeee seronok nye.... bertambah teruja dibuatnya...Hehehe...

Tepat pukul 9 pagi Seri, Eyla dan Zaki (adik eyla) bertolak menuju ke RnR Seremban (check point la kononnya hehheee) menaiki kereta kancil turbo ku yang comel itu. Sarat kancil tu dengan makanan, beg sorang 2 bijik dan macam-macam khazanah lagi. HIKS!

Tepat pukul 10 kami sampai kat RnR Seremban,(dah kata nk berkumpul tepat kul 10... hehehe) siap sarapan dulu sementara menanti kedatangan geng TAG yang lain. Time ni memang dah tak fikir ape dah... rasa seronok sangat.

Lebih kurang pukul 11 kak umi massage, lagi lima minit dia orang sampai. Yesss!!! Ready guys!!!! Konvoi time.. hehehe..
Memang teruja time ni bila kami konvoi ramai-ramai macam ni. Riang ‘RIA’, white pearl, ‘kancil’ turbo, ‘myvi’ drift, dan ‘viva’ forever beraksi di atas jalan raya.... cantik jer beratur.

Tepat pukul 1230 tengah hari, kami tiba di lokasi percutian iaitu di Kuala Linggi, Melaka. Memang best tempat ni, jauh dari hiruk pikuk kota... udara nyaman, bayu laut yang bertiup sepoi-sepoi bahasa dan keindahan pantai yang cantik, memang buat kami terus jatuh cinta dengan tempat ni. Lepas check in, masing-masing menuju ke dewan dengan perut berkeroncong. Tapi seri dan Atie, x join, ade mission kat tempat lain, rescue 911 kaedahnye. Sempat gi beli ais ngan kicap (menu wajib ni... hehehe) sebelum menuju ke Pengkalan Kempas. Pak usu Atie leh sesat sampai kesana... jauh tu... lebih kurang 7 kilometer la dari chalet ni. Dengan perut yang berkeroncong dan tanpa memikirkan masa depan kami meneruskan perjalanan... hehehe...

Elok sampai je, dia org semua dah selesai ‘merasa’ makanan (bak kata eyla) tengah hari tu. Siap ade buah limau bali from Ipoh tu... thanks kak Sue. Huh macam-macam lauk ade... masing-masing bawak port luck. Sekali letak berderet makanan. Sambal sotong, sambal udang, ayam goreng, masak lemak cili api, tempe goreng, ikan kering, huh semua nya membuka selera la...

Dah kenyang masing-masing masuk ke bilik, berehat dan bersihkan diri. Penat dan panas tapi dah teruja nak berlari ke pantai ni.
Petang tu, kami buat aktiviti bebas, walaupun hujan renyai-renyai, tapi semua degil tak mo naik... semua leka main kaedahnye. Main bola tampar, badminton, main air, berangan kat tepi pantai, semua ada. Memang best sangat.

Sebelah malam pulak ade BBQ... Huh banyaknye makanan... ayam panggang, udang, ketam, ikan bakar, sausage... memang meriah dengan makanan la. Ada mamat tu siap carik nasi putih lagi.. hehehe... nasik goreng langsung x disentuhnye sebab ade sayur... U guys know who la kan....

Lepas semua dah kekenyangan, kita orang ramai-ramai duduk lepak kat dewan tu, borak sampai dekat kul 12 malam. Macam-macam cerita keluar. Sakit perut ketawa.... lepas tu konon-konon masing-masing nk masuk tido la, alih-alih boleh sambung melepak kat pondok sampai pukul 3 pagi. Ambik kau.... tak reti-reti nak tido gamaknye.. hehehe ni la dia kalau dapat berkumpul ramai-ramai.. ade je cerita yang nak dibahan kan. Yang pasti memang sakit perut gelak, tambah-tambah kalau cerita dari Mr.Agogo. Ade je idea dia nak buat lawak.

*** coming soon... hari Kedua... tungguuuu


6 ulasan:

atie berkata...

yehaa.....atie pun nk wish terima kasih byk2 kepada pihak pengelola percuti kak umi sekeluarga,shawal dan juga semua2 yang terlibat...percutian yg tak dapt dilupakan dalam hidup...seronok sangat sampai tak pikir legam kn rentung ke sakit badan ker...dh balik br rasa smua...wakakaka......
atie amat seronok bersama kamu semua....salah silap terlebih terkurang terover terreduce semua tie minta maaf ye....korang mmg best.......tak sabar tggu next xtvt......luv & miss uols
jangan serik k...muah muah

eyLa berkata...

salam....

wah best tui la laporan dr akak hiks... siyes menarik tertarik mmg besh giler la.... hiksss (^_^)V

eyla pun nak says thanks 2 kak umi n family...yg bergigih2 menyempurnakan misi n impian seseorg ini.

to Mr Agogo yg mmg sporting habish, cm2 gaya ada dlm rakaman ku. thank u so much melayan kerenah peminat yg tak pernah kenal erti penat ni... heheh. n thanks 4 safe me ya bro. [tak sangka dah dalam lor]

to kakak2 shano yg dah eyla anggap mcm kakak eyla sendiri terima kasih kerana melayan kerenah ku yg selalu mengajukan lensa camera ke arah kamu hiks. maaf ya kalo tak d senangi hiks...

to kak seri... terima kasih gak coz menumpangkan eyla ke Kuala Linggi tanpa akak eyla n adik mmg tak sampai la ke sana hehehehe.... muachhhh!!!!!

akhir kata.... terima kasih byk2... kenangan bersama kamu semua mmg tak pat ku lupakan.. begitu juger adik eyla... hikss...

luv u luv luv luv u luv u.... muachhhh!!!!!!!!!!

[kak obi pes time jumpe akak... mmg besh la.. jgn serik k juin kami lg tau]

madjo berkata...

wahhhhhhhhhhh.... sungguh nesh n tharu baca report anda.. walau ku xde di tmpat kjadian dpt ku bygkan..

hikss

sab nyer berkata...

wahhhh..
ni baru laporan hari pertama..
cayalah korang...
memang lengkap...teliti dan padat....
hihihih


next time aku kene pastikan leh pi...

Obi berkata...

assalammualaikum, cepat nyer laporan siap. terima kasih kpd semua yg menjayakan percutian ini, walaupun hanya sempat join 1/4 dr aktiviti aje, tp terasa kemesraan dr semua yg ada. thanks q thanks q thanks q sbb sudi invite..byk sekali kenangan manis yg x akan dilupakan. n minta maaf kalau ada apa2 yg tidak menyenangkan.

"Happy Friend Forever"

Dania & Mama Dania berkata...

thanks to all..to seri for ur write up n others too coz sudi share cerita n photosss..masa percutian ...
even tk dpt join...but i am glad semuanye happy...