Isnin, 21 Julai 2008

Laporan ‘Birthday Celebration Party’ Shawal & Nonny

Tarikh : 19 Julai 2008 (Sabtu)
Tempat : Restoran Izzi, Kuala Lumpur
Committee : Kak Julia, Kak Ros, Kak Ummi, Kak Sue, Kak Intan, Madjo, Seri, Britney,Eyla, Kak Izzah, Abang Azuri, Atie




Bismillahhirahmanirahim...

Buah selasih buah bidara,
Masak sebiji di dalam hutan,
Awal bismillah pembuka bicara,
Salam dihulur tanda ingatan...

(** Pantun ini ditaja oleh Kak Sue Shano... jawap jgn x jawap...)

Alhamdullilah.... Syukur ke hadrat Illahi kerana dengan keizinan dariNYA majlis Sambutan Hari Lahir Shawal dan Nonny berjalan lancar. Tiada kata yang dapat diucap melainkan memanjatkan rasa syukur yang tak terhingga dan ucapan terima kasih dia atas kesudian tetamu yang sudi hadir memeriahkan ‘event’ bersama kali ini.

Setelah berminggu-minggu bertungkus lumus, berpenat lelah demi memastikan segalanya berjalan lancar, akhirnya senyuman kelegaan terpancar diwajah masing-masing. Macam-macam dugaan yang kita tempuhi... keringat, wang ringgit dan air mata... namun berkat kesabaran semua.. akhirnya buat pertama kali nya dua keluarga bersatu. Terima kasih semua.... sayang korang sangat2...

Ok... straight to the point.. don’t belok-belok... hehehe sebelum tu.. Seri mohon maaf ye sekiranya terdapat sebarang kekurangan di dalam report ku ini...

Tersebut la kisahhhh.....

11 pagi, committee yang terlibat dah mula melakukan persiapan. Masing-masing teruja kaedahnye... perasaan gementar tu tak payah cite la.. macam nak ambik result SPM je rasa nye.. huhuhu.... Masing-masing gigih melakukan persiapan dan menjalankan tugas yang diamanahkan. Wah... bagus masing-masing tahu tanggungjawap ni... isi goodies beg, gantung banner, susun hadiah.. macam-macam la. Best nye.... hikhikhik...

Pukul 12.30 tgh hari Nonny sekeluarga sampai bersama-sama Kak Julia. Wah... cantik adik jepung ni... cumillll!!! Mr. Agogo x sampai lagi.. on the way katanya. Kemudian Nonny buat sound check dulu sementara menunggu ketibaan Shawal. Lebih kurang setengah jam selepas itu, Shawal sampai dengan Angah. Huhuhuh sampai gak mamat ni.. ku pikirkan lambat tadi.. dah cuak kaedahnye... Hiks...

Tepat jam 2.30 petang, ‘Prince Charming’ Shawal dan ‘Puteri Impian’ Nonny muncul dengan pakaian sedondon berwarna ‘maroon’ siap bertopeng... ala-ala prom nite la kaedahnye....dengan diiringi lagu ‘One In The Million’. Siap cat walk tu... hehehe. Alahai cute nye budak berdua ni... Nonny comel sangat.. Shawal tetap maintain macho. So sweet....

Acara dimulakan dengan ucapan aluan dari Kak Sue, wakil committee. Cian kakak ku sorang ni... gemuruh ye kak... Hiks.. ok la tu.. siap berpantun bagai. Ni mesti kes kena kacau ngan adek korea kan.. terus lupa ape nak cakap.. hehehe... Kalau tak mengusik bukan Shawal la namanye kan. Nonny nak berucap pun leh terlupa ape nak dicakap. Hehehe... sangat nakal itu orang.

Adieh... jam lak otak ku ni... x leh nk recall kejadian Sabtu lalu ni... hehehe

Kemudian, upacara potong kek la...nyam nyam... Cun giler kek ni kek coklat. Sedap gilers.... Macam-macam aksi terjadi time ni.. gaya budak nakal ade, gaya kebudak-budakan ade... Macam budak kecik dapat dua biji kek coklat yang tak nak share antara satu sama lain.

Selepas sessi potong kek, ada sessi fotografi untuk majalah Mangga. Wah... class masuk Mangga ok.. hehehee

Then acara yang ditunggu-tunggu.. masing-masing perut dah berkeroncong.. ape lagi... Makan time!!!! Sambil-sambil makan para tetamu di sajikan dengan tayangan video Shawal dan Nonny. Terharu tengok Shawal duduk terpaku di atas sofa sambil menghayati video yang ditayangkan. Maaf la ye kalau agak kacau bilau vc tu... last minute nye kerja kaedahnye. Huhuhuhu....

Selesai makan, tetamu dihiburkan dengan persembahan pembukaan duet Shawal dan Nonny, Menari dengan Ku. Ya ampunnn best bangat time ni. Hiks x tau mcm mana nk gambarkan situasi time tu.. tapi uols bayangkan la sendiri k. Hehehee.. nak tengok vc kena tungguuuuuuuuuuuu..... hiks.

Selasai bernyanyi... kita main pulak.. Let’s play guys!!!! Acara wajib la kan... ni. Game nye simple je.. semua pun familiarkan. Ramai juga la yang jadi mangsa buli untuk game ‘musical chair’ ni, termasuk lah Geng FaDam... x pasal-pasal kena ye. Hahaha... memang pecah perut main games ni. Nonny main sekali, mana kala Shawal jadi monitor.. Habis semua kena usik ngan mamat ni. Pecah perut masing-masing main games ni. Dan pemenangnye ialah Adiya housemate Nonny(sorry kalau salah eja nama.. hehehe)

Puas bergelak ketawa, Shawal take over lak dengan persembahan solo. Walaupun ade masalah audio sikit time ni.. tapi ok la. Layan... hehehe lagu wajib la kan mcm biasa.. Siti Haida dan Kaulah Segalanya. Touching wa cakap lu... dah bergenang je air mata masa lagu Kaulah Segalanya ni... tapi tahan.. coz xmo tragedy lama berulang kembali... wahh... hehehehe

Selesai persembahan solo dari Cip Agogo, turn Nonny pulak. Nonny bawa dua lagu juga, Doktor Cinta dan Pastikan. Masa lagu Pastikan ni memang best. Ade pulak tu orang tukang back up dan ad-lib. Best giler la.. kombinasi suara Nonny dan Shawal. Tak pasal-pasal jadi minat lak ngan lagu ni.... Wah.. hambik kau.. ‘bias’ ni.. hehehehe

Kemudian ade cabutan nombor bertuah.. Amboi kak umi... sapu bersih tau... Anak beranak dapat. Bertuah sungguh... hehehe terimalah hadiah yang tak seberapa tu.. hehehe... dapat ape ek kak? Stok mercun dengan bekalan mancis ek... hehehe

Second game ‘ Model Hangit Designer Hangus’... team Shawal vs team Nonny. Memang kelakar tengok dia org main game ni. Team Shawal dianggotai oleh Dino (Miss World Malaysia 2010) dan Fan manakala team Nonny dianggotai oleh Britney dan Kak Intan (birthday gurl yang dibuli oleh birthday gurl) hehehe...

Game ni memerlukan setiap team design baju untuk model mereka dengan menggunakan surat khabar, tisu, tali dan badana. Hasilnye team Shawal berjaya men’tatarias’ Dino jadi ‘sang Ratu a.k.a DinoSha’ , manakala model team Nonny iaitu Britney jadi ‘Pirate Carabbien a.k.a BritDut’ ( bak kata Shawal). Dah la kena dera jadi model, siap kena present hasil kerja dan cat walk. Hahaha memang habis-habisan di buli ni. Sakit perut ketawa melihat aksi masing-masing. Pemenang nye team Shawal.. team Nonny tersingkir sebab model tak boleh cat walk... jadi mumia kaedahnye... hehehehe. Apa-apa pun korang memang sporting habis!

Kemudian second slot untuk persembahan solo, Shawal menyampaikan 2 lagu lagi sekali Kenangan Ku dan lagu yang ditunggu-tunggu.. single pertama Shawal.. Sampai Bila. Huh touching la bab ni... tak sangka Shawal nak nyanyi lagu ni. Mula-mula kata nak nyanyi lagu IzinKu Pergi... alih-alih tukar. Macam paham-paham je... lagi pun ramai yang tertunggu-tunggu Shawal nyanyi ‘live’ lagu ni. Memang best! Masa lagu Kenangan ku pun best... amboi budak FaDam ni... memang sporting habis... Shawal asyik pergi kat korang je kan.. best tak? Dekwan... Shawal siap feeling tu kat sebelah you.. hahahaha...

Kalau Shawal dah nyanyi 2 lagu... Nonny pun mesti la kena sampaikan 2 lagu kan.. baru adil.. hehehe... Lagu wajib Mira’e (harus la ade kan lagu ni... hehehe) dan sebuah lagu lagi... Gadis Dan Bunga. Masak semua kena buli ngan adik jepung ni. Nakal tau.... Ape-ape pun memang best la... happening giler... masing-masing sporting.

Last song.. duet song.... Shawal dan Nonny. Special untuk semua ni... buat julung-julung kalinya, Shawal dan Nonny nyanyi lagu tagalog (Filipina)... 'Bakit Ngayon Ka Lang'. Kelakar.. seyes kelakar.. Nonny hafal dah lagu ni.. tapi sian Shawal.. berterabur nyanyi. Melodi ok dah.. tapi lirik main belasah je. Hehehehe ape-ape pun tetap best! Bukan sekali ok.. 2 kali nyanyi. Kali kedua nyanyi baru ok... hehehe

Setiap yang bermula pasti akan berakhirkan.... Walaupun rasa tak puas bersama.. tapi bila tengok masing-masing tersenyum gembira... rasa lega sangat-sangat. Terasa cepat sungguh masa berlalu kan... Gelak bersama.. ketawa bersama... touching sangat bila tengok video event ni. Tak sangka.. kita boleh jadi serapat ini. Siapa sangka.. atas minat yang sama.. kita boleh jadi sebuah family yang besar. Walau ape pun gelaran kita....kita semua tetap sama.

Jutaan terima kasih pada semua yang sudi hadir memeriahkan majlis untuk meraikan Shawal dan Nonny. Sekiranya ada sebarang kekurangan.. jutaan maaf dihulurkan. Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu adalah dari kelemahan diri kami sendiri.

Kepada Shawal FC, Nonny FC, Shano FC, wakil FaDam FC (Kak Nor, Dekwan, Emy, Kak Reyna, Zeti dan Kak Yus), Wakil Ebi FC (Luv n da gang), Wakil Riz FC (Kak Liza), Wakil DD FC (Abg Inc), Wakil Press Mag dan tetamu yang lain... terima kasih yang tidak terhingga di atas kesudian kalian memeriahkan majlis kami yang tak seberapa ni. Maaf ye kalau ade apa-apa yang terkurang.. mahu pun dari segi acara, layanan atau apa saja. Harap-harap ini bukan pertemuan terakhir kita ye... Insyaallah panjang umur kita bersua lagi.

Kepada Shawal dan Nonny.. terima kasih di atas kesabaran dan sikap sporting kalian sepanjang menjayakan majlis ini. Walaupun terikat dengan aktiviti seni yang lain, tapi masih sudi melaungkan masa dengan kami semua. Apa yang diharapkan semoga Shawal dan Nonny terus success meniti perjalanan sebagai anak seni... yang penting... Sabar dan usaha ok. Insyaallah selagi terdaya.. kami tetap berdiri teguh di sekeliling kalian

Pada semua committee yang terlibat... Kak Julia, Kak Ros, Kak Intan, Kak Sue, Kak Umi, Madjo, Eyla, Kak Izzah, Atie, Britney, JayJay dan Abg Azuri...a million thanks untuk kalian kerana bersama-sama bergigih-gigih menjayakan event bersama kita kali ini. Bekerja dengan kalian memang menyenangkan... segala-galanya senang bersama kalian. Walaupun penat, letih tapi masing-masing tak pernah merungut. Bukan saja keringat malah wang ringgit pun banyak dilaburkan.. tapi itu bukan ukuran.. yang penting masing-masing bersatu hati berganding bahu dan bekerjasama. Sayang korang sangat-sangat...

Kepada ahli keluarga baru yang baru menyertai family besar kami... welcome to the family... Jangan serik dengan kami semua ye... Kami memang begini.. Hehehehe kaedahnye tak kenal maka tak cinta kan.

Pass is pass.. buat apa nak dikenang perkara yang lepas. Setiap manusia lakukan kesilapan kan... nobody is prefect kan... Ape yang kita ada sekarang adalah kerana kenangan silam. Semalam mungkin benci, hari ini bersua siapa tahu esok jatuh cinta kan... Apa yang pasti... kita dah macam satu family. Mudah-mudahan perhubungan kita sentiasa diredhai Allah hendaknya.. Amin....

Pada keluarga Shano.. terima kasih yang tak terhingga kerana menerima kami seadanya... Maaf kan kami sekiranya ade kesilapan lalu....kita buka buku baru.. kita coret memori indah bersama....

So.. guys... what’s next??? Tunggu..!!!!! Hiks.... macam-macam dah dirancang ni.. mudah-mudahan menjadi nyata hendaknye kan. Kita hanya mampu merancang namun Allah jua yang menentukan.

Ok lah.. panjang nye report ku kali ini.. Maaf ye kalau laporan ku kali ini gak boring, tersalah, mahupun tertinggal ape2. Seri cuba yang terbaik member laporan sepadat mungkin... kalau ade tertinggal.. sorry huhuhu..

Pantang Mundur.. Jalan Terus... AGOGO!!!



-Seri-

10 ulasan:

atie berkata...

haiheee...repot yang sggh lengkap dr kak seri....thanks u so much
tak terkata dah nih
huhuhuu

madjo berkata...

Assalamulaikum..

fuh.... bepeloh n tacing beh bc report.. siyes... thanx a lot kak seri.. mntap lorr karangan akak.. muacchhhhhhhhhhh........

rase cm sekejap jek masa belalu.. siyes ku x dpt gmbrkan dgn kata2.. thanx sgt2 utk sume.. hnya Allah dpty mmbalasnyer... kalian sume dh mcm fmily ku sndri...

ku pohon kemaafan klo ade silap n salah sedar atau x sedar...

mmg epening abes ptg tuh.. sume sporting beb.. cayang korangs sume........
muacch..

to sume commitee korang amt gigih dlm segala hal.. tahniah..

to shawal n nonny.. thanx sgt2..

thanx....... peace muah agogo!!

eyla berkata...

maceh kak seri.. cyg akak.. hiks....

akak juger same2 bergegeh tuk gath ni....

(^_^)v

PuteriPerak berkata...

dah feeling berair air mata je ni...
mata ku kabur dah ngan ucapan korang ni...
sayu dan touching tau..
korang memang tau.... huhuhuhuh

suka bagi akak touching....
rosak la reputasi ai sebagai esiten pembuli


wahhhh!!mati la syok sendiri

madjo berkata...

uwaaa..

bkan ke akk yg start dulu ayat2 tacing neh? ku pun bertacing blk laa... hikss...

muaach..


title asisten pmbuli xde.. title len ada lagik....













mati laa kene kejau.......lalalaa

PuteriPerak berkata...

oooo.. akak start dulu ek...
hehehe.. x perasan lak....




heppp nakal dak modja ni...
ape sal ku leh luper nk suh cip tarik dia aritu ek...

pandai nyorok ni.......

madjo berkata...

keh..keh..keh..

tuh ar.. tggu gak saat nk kene buli oleh kak seri... tp xde pung..



wuish.. selamat..lalalala

kak reyna fadam berkata...

salam... million thanx SHANO coz jemput kami mengkecohkn lgi event korang.... seronok babe!!! best giler!!! & tahniah event berjln lancar....

PuteriPerak berkata...

kak reyna....
i lap u....
wahhh tetibe.. hiks...

thanks jugak kat uols yang sentiasa happening dan havoc.. best!

Obi berkata...

fuihhhh...best laporan ni..detail..boleh bayangkan aper yg berlaku.. ku dtg lewat satu jam hu hu hu.